top of page
Logo koepel De Meesterkraker.png

De nieuwe escape room in de 
KOEPELGEVANGENIS in Haarlem

scheidslijn2.png

Op zoek naar de miljoenen van
Aage M.

De Meesterkraker wacht op je in de Koepelgevangenis van Haarlem.

In zijn krappe cel kom je er al snel achter dat de bekendste kluizenkraker van Nederland zijn streken nog lang niet is verloren....

3991404_edited.png
foto's.png

 2 t/m 4 personen

Aage-M.webp

'Meesterkraker'

'Moderne Robin Hood?'

'Charmeur'

Waar zijn de miljoenen van Aage M.?

Aage Meinesz (Malang, 19 juni 1942 – Den Haag, 31 oktober 1985) was een Nederlands kluiskraker die nationaal bekend werd als De Meesterkraker.

Met zijn charmante verschijning kreeg hij grote bekendheid. Hij schreef een boek, kwam op tv en nam zelfs liedjes op over zijn activiteiten als kluizenkraker. 

 

Thermische lans

Zijn favoriete gereedschap was de thermische lans, een apparaat dat zelfs door beton en het dikste metaal brandt. Begin jaren 70 pleegde hij zijn grootste kraak ooit (die elke Nederlandse krant haalde). Uit de kluis van de Nederlandsche Middenstandsbank in Helmond stal Meinesz 600.000 gulden. De particuliere spaarkluisjes liet hij bewust ongemoeid. Aage beschouwde zichzelf dan ook als een 'moderne Robin Hood' die alleen van de rijken stal. Of hij ook aan de armen gaf, daar bestaat twijfel over. Wel waren zijn misdaden altijd geweldloos: hij blies liever een inbraak af dan dat hij een bewaker zou moeten neerslaan.

Ontsnapping

In 1973 werd Aage aangehouden en veroordeeld tot 4,5 jaar cel. Op ingenieuze wijze wist hij daaruit te ontsnappen om vier maanden later weer opgepakt te worden. Toen zijn gevangenisstraf er uiteindelijk opzat, stond de gehele vaderlandse pers bij de gevangenispoort om foto’s te maken en citaten uit zijn mond op te tekenen. Meinesz werd gevraagd of het moeilijk was om zo spectaculair uit de gevangenis te ontsnappen. Daarop antwoordde hij nonchalant: "Een bankkluis kraken kost ook moeite, ik heb die capaciteiten nu eenmaal."

3 miljoen

Er wordt gezegd dat Aage door zijn uitbundige levensstijl uiteindelijk overleed in armoede en dat zijn vrienden moesten betalen voor zijn uitvaart. Of is dat allemaal larie? In een gesprek op televisie vroeg interviewer Willem Duys 'wat er eigenlijk met die 3 miljoen was gebeurd die nog spoorloos is'. Aage zweeg. Of er nog een appeltje voor de dorst was? Opnieuw een brede lach, maar geen antwoord. Zou er dan toch....? *

Wie is Aage Meinesz?
 • Wat is een escape room?
  Het idee van een escape room is simpel: jullie worden als groep opgesloten in een kamer en krijgen precies 60 minuten om uit de escape room te ontsnappen. Dat kan alleen door één voor één alle raadsels en puzzels in de kamer op te lossen. Terwijl de klok doortikt, stijgt de spanning in de kamer. Lukt het jullie om op tijd te ontsnappen?
 • Zijn de escape rooms geschikt voor kinderen?
  De minimumleeftijd voor deelname is 12 jaar maar wij adviseren een minimumleeftijd van 16 jaar. Kinderen van 12 tot 15 jaar kunnen alleen onder begeleiding van volwassenen meedoen.
 • Kunnen we iets eten of drinken van tevoren/na afloop?
  Jazeker! Escape Haarlem zit pal naast de gezellige horecagelegenheid Meneer Frans, waar je tijdens de openingstijden van het restaurant heerlijk kunt borrelen of een hapje kunt eten. Bij mooi weer zwiepen we ook nog eens de deuren naar de sfeervolle binnentuin open. ​ Voor meer info: www.meneerfrans.nl
 • Met hoeveel personen tegelijk kun je de escape rooms spelen?
  De escape room is geschikt voor minimaal 2 personen en maximaal 7 personen. Met minder dan 2 mensen zijn de puzzels niet op te lossen, met meer dan 7 spelers tegelijk wordt het over het algemeen te druk in de kamer. Wil je toch met meer personen een escape room spelen? Neem dan even telefonisch contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
 • Hoe kan ik reserveren?
  Reserveren is heel eenvoudig via onze online reserveringssysteem. De tijd die je reserveert is de starttijd, dus zorg ervoor dat jullie minimaal 10 minuten voor de gereserveerde tijd aanwezig zijn. Betaling verloopt automatisch via iDeal bij het moment van reserveren via ons reserveringssysteem. Gelieve niet via het contactformulier te reserveren.
 • Ik wil met een grote groep komen. Kan dat?
  Zeker! De escape rooms van Escape Haarlem zijn onderdeel van Escape Haarlem Events, specialist op het gebied van groepsactiviteiten in en rondom Haarlem. Wij weten dus wel raad met grote groepen. De escape rooms bieden ruimte aan maximaal 7 personen tegelijk. Dat betekent dus dat 14 personen tegelijk onze escape rooms kunnen doen. Hiervoor kun je simpelweg twee escape rooms op hetzelfde moment boeken via ons online reserveringssysteem. Voor grotere gezelschappen bieden we ook alternatieve activiteiten aan. Of het nu gaat om een bedrijfsuitje of gewoon een leuke dag voor vrienden en familie; Escape Haarlem Events heeft voor jou een programma op maat. Al onze activiteiten zijn los te boeken of met elkaar te combineren. Wat dacht je van een spannende escape room, gevolgd door een rondvaart door de grachten? Of een gepersonaliseerde pubquiz met een hapje en een drankje erbij? Voor meer info over de activiteiten van Escape Haarlem Events kun je terecht op www.escapehaarlemevents.nl. Wil je een grote groep boeken? Leuk! Neem dan contact met ons op via het contactformulier of een telefoontje: +31646013594.
 • Zijn de escape rooms eng?
  Spannend! JA! Maar eng zeker niet.
 • Zijn de escape rooms rolstoelvriendelijk?
  Escape Haarlem beschikt sowieso over één rolstoelvriendelijke escape room: Het kantoor van Duif. Graag wel eventjes van tevoren aangeven als u met een rolstoel komt, zodat we hier bij de ontvangst rekening mee kunnen houden.
 • Kan ik met een 'borrel op' de escape room spelen?
  Een drankje vooraf moet natuurlijk kunnen maar het is zeer onverstandig om in beschonken staat een escape room te doen. Je moet scherp zijn! Daarnaast maakt Escape Haarlem gebruik van veel authentieke, zeer oude attributen en mechanismes. Deze kunnen kapot gaan in de handen van een onvoorzichtige, lallende drinkebroeder/zuster en dat zou het einde betekenen van jouw leuke ervaring. Enige voorzichtigheid gewenst, dus! Mochten onze spelleiders vermoeden dat een speler onder invloed is van drank of drugs, dan zullen zij genoodzaakt zijn om de speler te verwijderen uit het spel.
 • Kan ik mijn reservering annuleren?
  Dat kan tot maximaal 48 uur van tevoren. In de bevestigingsmail vind je hiervoor een annuleringslink. Annulering is ook mogelijk door een e-mail te sturen naar escapehaarlem@gmail.com. Pas na bevestiging door Escape Haarlem is de boeking geannuleerd. Escape Haarlem zal het bedrag terugstorten op de rekening van de klant die heeft geboekt. Voor annuleringen binnen 48 uur worden geen kosten geretourneerd.
 • Enter your answer here
FAQ

Disclaimer: De Meesterkraker is losjes gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Aage Meinesz.

Meinesz was daadwerkelijk ooit gedetineerde in Haarlem maar ontsnapte al eerder uit de Blokhuispoort in Leeuwarden. 

bottom of page